خوراکی‌های خاص مردم ترکیه در ماه رمضان

رمضان از ماه‌های مقدس تمام مسلمانان جهان می‌باشد. در طی این ماه سبک و سیاق زندگی کمی دچار تغییر می‌شود. یکی از کشورهای مسلمان که مردم آن در ماه رمضان روزه داری می کنند، ترکیه می‌باشد. از نظر مردم ترکیه این ماه بسیار مقدس است. ماه مبارک رمضان در ترکیه با صرف خوراکی های مخصوص همراه است. مردم این کشور بر این اعتقادند که سفره‌های ماه رمضان با خیر و برکت همراه است. با عالی گرد همراه شوید تا خوراکی‌های پرطرفدار ترکیه ای در ماه رمضان را به شما معرفی کنیم.

خوراکی‌های اصلی سفره افطار ترکیه‌ای

زیتون، خرما، دست کم دو نوع پنیر شامل پنیرمعمولی و پنیر موسوم به کاشار از جمله مواد غذایی پرطرفدار و عضو جدانشدنی سفره‌های افطار در این ماه است. در ترکیه مرسوم است که مردم افطار خود را با آب، خرما و یا زیتون باز کنند. به همین علت است که این سه ماده غذایی را می توان در تمامی سفره های افطار در ترکیه مشاهده کرد. معمولا بعد از بازکردن افطار به طورعمده سوپ های محلی که از آنها به عنوان”شوربا ” نام برده می‌شود، صرف می گردد. بعد از خوردن ” شوربا ” نیز معمولا یک غذای گوشتی به همراه برنج، ماکارونی و یا بلغور خورده می شود. ماست، و انواع سالادها نیز در سفره های رمضان یافت می شود. بعد از غذا نیز یک نوع شیرینی مخصوص به نام ” گوللاچ “ خورده می‌شود.

در اولین سحر ماه رمضان، معمولاً عدس پلو خورده می‌شود. زیرا به اعتقاد ترکیه ای ها دانه‌های عدس موجود در عدس‌پلو به‌منزله دانه‌های تسبیح بوده و مقدس می‌باشد. این غذا معمولاً همراه با دوغ خورده می‌شود.

مواد غذایی ویژه افطار در فصول مختلف

در فصول مختلف مواد غذایی به‌کار رفته در تهیه غذاها و شیرینی‌ها، متفاوت است. بطور مثال در فصل بهار و  تابستان وعده افطار شامل باقلوا، حلوا، کمپوت میوه، گوشت همراه با سبزیجات، سالاد و بُورک (نوعی نان ترکی) می‌باشد.در پاییز و زمستان وعده افطار شامل پکسوتان(نوعی سوپ)، گوشت همراه با پیاز، پوره اسفناج، پوره‌برنج، کمپوت میوه و انواع شیرینی‌جات مخصوص این فصل می‌باشد.

 پرطرفدار ترین غذاهای ترکیه‌ای در ماه رمضان

چی کوفته؛ کوفته خام

یکی از اصیل‌ترین و مهم ترین غذاهای ماه رمضمان که از دوران عثمانی‌ها تاکنون در کشور ترکیه می‌توانید آن را پیدا کنید، چی کوفته می‌باشد. این غذا از گوشت خام در ترکیب با بلغور پخته می‌شود.

نوهود پیلاو؛ نخود پلو

نخود پلو همیشه در ترکیه محبوبیت زیادی دارد. این غذا چون طرز تهیه بسیار ساده ای دارد برای ماه رمضان بسیار مورد پسند مردم ترکیه می‌باشد. برای تهیه این غذا، برنج و نخود و گاهی تکه های مرغ سرخ شده را به صورت لایه لایه روی همدیگر می ریزند. در آخر با ادویه های خوش طعم آن را مزه دار می‌کنند. اگر در ماه رمضان به ترکیه سفر کنید در هر گوشه از خیابان‌ها ارابه‌های پیلاو فروشی را هنگام افطار می بینید. به یاد داشته باشید نخود پلو یک غذای خیابانی بوده و در تمام طول سال نیز فروخته می‌شود.

تاوک پیلاو؛ برنج و مرغ 

تاوک پیلاو همان غذای مرغ و برنج یا ته چین مرغ ما ایرانی هاست که در ترکیه با این نام پخته می‌شود. تاوک پیلاو به عنوان غذای اصلی هنگام افطار سرو می‌شود. در کنار برنج و سینه مرغ آماده شده سبزیجاتی مانند جعفری یا گشنیز نیز گذاشته و غذا با آن تزئین می‌شود.

یاپراک سارماسی؛ دلمه برگ مو

یاپراک سارماسی یکی از اصلی ترین غذاها بر سر سفره ماه رمضان می‌باشد. این غذا را در همه فصول می‌توانید پیدا کنید. یاپراک سارماسی دلمه برگ مو ما ایرانی هاست. برای تهیه این غذا برنج آب پز شده را به همراه گوشت چرخ کرده و حبوبات، درون برگ های مو آب پز شده می پیچند و سرو می‌کنند.

ایچلی کوفته؛ کوفته مغزدار

این غذا که در رده غذاهای سنتی ترکیه قرار می‌گیرد غذایی خوشمزه و ترد است که از بلغور درست می‌شود. مواد میانی آن را گوشت چرخ‌کرده، پیاز، جعفری و بلوط تشکیل می‌دهد.

مانتی؛ ماکارونی دست ساز

مانتی مکعب‌های بسیار کوچک خمیری هستند که با گوشت چرخ‌کرده پر می‌شوند. بعد از جوشاندن در آب، همراه ماست و سسی متشکل از روغن، پاپریکا، سیر و نعناع، سرو می‌شود. مانتی از جمله غذاهای محلی ترکیه است که ظاهر و طعم منحصربه‌فردی دارد.

کورو فاسولیه؛ لوبیا خشک

این خوراک خوشمزه و نسبتاً ساده‌، دارای ترکیباتی مانند لوبیا سفید و گوشت می‌باشد. در کنار آن‌ها سبزی‌ها و ادویه‌جات مختلف نیز به کار می‌رود.

کباب علی نازیک؛ کباب نازک

برای تهیه این نوع کباب گوشت چرخ کرده را سرخ می‌کنند. سپس ماست و کدو را مخلوط و در بشقاب می ریزند. گوشت چرخ کرده را با دیگر مواد مانند سبزیجات، فلفل سبز و گوجه فرنگی تفت داده و در نهایت بر روی مخلوط ماست و کدو می‌ریزند و سرو می‌کنند.

هونکار بَیَندی؛ گوشت بره

این مورد یک غذای خوشمزه و کامل است. هونکار بَیَندی شامل تکه‌های گوشت بره است که روی مخلوطی از پوره‌ی بادمجان، کره و پنیرِ کاشار ذوب‌شده، سرو می‌شود.

پرطرفدار ترین نان‌های ترکیه‌ای در ماه رمضان

بورک؛ غذایی با خمیر یوفکا

بورک یکی از محبوب ترین و خوشمزه ترین غذا‌های ترکیه است. بسیاری از مردم ترکیه قبل از شروع ماه رمضان در حجم زیادی بورک میپیچند و فریز می‌کنند تا هر شب در کنار غذاهای اصلی سفره افطار سرو کنند. این غذا در واقع لایه لایه بوده و در لایه های خمیر هزارلا یا خمیر یوفکا، ترکیب مواد مختلف مانند پنیر و اسفناج یا گوشت چرخ کرده ریخته و آن را داخل فر می‌گذارند.

لاهماجون؛ پیتزای سنتی

این غذا یک غذای اصیل و خوشمزه است که در شکل‌های مختلفی سرو می‌شود و شباهت ظاهری بسیاری به پیتزا دارد. در ترکیبات این غذا از گوشت چرخ کرده، فلفل، دارچین و سبزی‌ها خرد شده گوجه و جعفری استفاده می‌شود که طعمی بسیار لذیذ دارد. این غذا به صورت یک نان به همراه مخلفات می‌باشد. قیمت پایین این غذا، آن را تبدیل به یک افطاری خوشمزه و پرطرفدار در ترکیه کرده است.

پیده؛ پیتزای سنتی

در ماه رمضان در ترکیه یک نوع نان مخصوص به نام “پیده رمضان” پخت می‌شود. ساعاتی قبل از افطار صف‌های طولانی در مقابل نانوایی هایی که پیده را عرضه می‌کنند می توان مشاهده کرد. پیده برادر دوقلو لاهماجون است. پیده از پنیر، سبزیجات و انواع گوشت‌ها تشکل می‌شود که در مقایسه با لاهماجون به پیتزاهای امروزی شباهت بیشتری دارد.

پرطرفدار ترین شیرینی‌ها و دسرهای ترکیه‌ای در ماه رمضان

باکلاوا؛ باقلوا

باقلوا نوعی دسر شیرین و پر از مغزهای روغنی است. این دسر اغلب با مقدار زیادی پسته تزیین می‌شود. لایه های یوفکا که خمیری نازک و خوش طعم است با تزئینات گردو و پسته و شربت باقلوای معروف ترکی، طعمی بی نظیر ایجاد می‌کند.

باقلواها در ترکیه انواع مختلفی دارند از جمله:

سوتلو نوریه

در تهیه باقلوای سوتلو نوریه، به جای آب از شیر استفاده و این باعث می شود که رنگ و لعاب باقلوا نیز شیری رنگ به نظر برسد.

فیستیکلی سارما

باقلوای فیستیکلی سارما باقلوایی پسته‌ای با رنگ سبز است که معمولا به همراه بستنی سرو می‌شود.

بلبل یواسی

باقلوای بلبل یواسی درست شبیه به آشیانه پرنده ها است و با خمیرهای فیلو ترد شکل گرفته است. در بخش مرکزی این باقلوا، مغزهای مختلف شامل پسته، گردو، بادام جای گرفته و طعمی عالی دارد.

گوللاچ

گوللاچ یکی از دسرهای سنتی و محلی ترکیه است که در ماه رمضان بیشتر مصرف می‌شود. این دسر از خمیر، شیر، گلاب، آجیل و دانه‌های انار تهیه می‌شود. البته ممکن است در انواع مختلف این دسر، از سایر میوه‌ها و حتی حبوبات نیز استفاده شود.

 لوکوم

این دسرِ پر از بادام، طعم‌های مختلفی دارد. معمولا مقدار زیادی پودر شکر روی آن پاشیده می‌شود. لوکوم را در ایران به نام راحت الحلقوم می شناسیم. این شیرینی به رنگ های مختلف زرد، سبز، قرمز، نارنجی عرضه می‌شود و برای میل کردن به همراه چای بعد از افطار، عالی می باشد.

کونَفه

کونَفه یکی از دسرهای خاص و معروف ترکیه است. برای تهیه‌ی این دسر، رشته‌های خمیر به‌همراه پنیر مخصوص پخته و مقدار زیادی پودر پسته روی آن پاشیده می‌شود.

شکرپاره

چیزی که با دیدن شیرینی های شکرپاره در دهان خود مزه می‌کنید، طعم کلوچه های خوشمزه و شیرین است. البته شکرپاره طعمی به مراتب شیرین تر از کلوچه‌های معمولی دارد. شربتی که شیرینی های شکرپاره را در آن می خوابانند، شیرینی مطبوع و معطری دارد و شما را مجذوب خود می سازد. این شیرینی برای عید فطر تهیه می‌شود.

دوندورما

دوندورما در واقع یک بستنی معروف ترکیه‌ای است که باید آن را در زمره خوراکی‌های قدیمی و سنتی این سرزمین نیز بدانیم. تاریخ  این بستنی به قرن ۱۶ام میلادی بازمی‌گردد. زمانی که آن را به نام ماراس خطاب می‌کردند. بستنی دوندورما از ثعلب، خامه، کندر و شکر تهیه شده و با طعم های مختلفی عرضه می شود. بستنی دوندورما، چسبنده تر از بستنی های معمولی است که پیش از این میل کرده اید. این نیز یکی از وجه های تمایز آن به شمار می آید. این بستنی در فصل تابستان به عنوان دسر در سفره افطار سرو می‌شود.

چای ترکی

چای ترکی در فنجان‌های کمر باریک سرو می‌شود. ترک‌ها به مصرف چای قبل و بعد از افطار علاقه دارند. چای هرچه سرخ‌رنگ‌تر، پرکافئین‌تر و گس‌تر باشد، مقبول‌تر است. ترک‌ها به چایی که همه این ویژگی‌های خوب را یکجا داشته باشد «توشان کانی» می‌گویند. توشان کانی به‌معنی «خون خرگوش» است و به رنگ سرخ چای اشاره دارد.

آیران؛ دوغ

آیران یک نوع دوغ پر از کف می‌باشد که ترک‌ها‌ هنگام خوردن غذاهایی از جمله لاهماجون، پیده، بورک و غذاهای گوشتی حتما آن را می‌نوشند.

سخن پایانی

غذاهای هر کشوری برای مناسبت‌های خاص، فرهنگ و رسوم آن کشور را بیان می‌کند. ماه مبارک رمضان در ترکیه، آداب خاصی دارد. مردم مسلمان ترکیه مانند همه مسلمانان جهان در ماه مبارک رمضان غذاهای مختص به خود را طبخ می‌کنند. اگر می‌خواهید در ماه رمضان به ترکیه سفری داشته باشید، باید از طعم و انواع غذاهای ترکی باخبر باشید تا بتوانید از سفرتان نهایت لذت را ببرید.

در تنظیم این مقاله از منابع زیر استفاده شده است:

https://www.masjed.ir/

http://noortarjome.com/

https://www.eligasht.com/

https://www.chetor.com/

https://lahzeakhar.com/

تهیه و تنظیم: آیسان پژوهان فر

ویرایش: تیم تولید محتوای عالی گرد

برچسب ها:

ترکیه, رمضان

مطالب مرتبط :

شیرینی ها و دسرهای رمضانی ایرانی

شیرینی ها و دسرهای رمضانی ایرانی

نان‌های اصیل ایرانی برای افطار

نان‌های اصیل ایرانی برای افطار

غذاهای اصیل ایرانی در ماه رمضان

غذاهای اصیل ایرانی در ماه رمضان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

اخبار