شش مورد از معروف ترین شیرینی های همدان

استان همدان به خاطر داشتن جاذبه ­های گردشگری تاریخی منحصر بفرد، و خوراکی ها و شیرینی های اصیل و سنتی،‌ یکی از اصلی ترین مقاصد گردشگری به شمار می رود.شیرینی های همدان، خاطره ای ماندگار برای توریست ها به شمار می آید که توریست ها امتحان کردن شیرینی های همدانی را از دست نمی دهند.

شیرینی های همدان : همدان، مقصد گردشگری محبوب توریست ها

همدان، مقصد گردشگری محبوب توریست ها

همدان از جمله شهرهای باستانی ایران است که قدمت آن به سده هشتم قبل از میلاد و دوران مادها بازمی­گردد. داشتن جاذبه های گردشگری و آثار تاریخی مانند گنجنامه، آرامگاه بوعلی سینا، شهر هگمتانه، آرامگاه استر و مردخای، غار علیصدر و نظایر آنها سبب شده همدان یکی از مقاصد اصلی گردشگران خارجی به شمار رود.

شیرینی های همدان ، خاطره ای ماندگار برای توریست ها

در کنار جاذبه های تاریخی و طبیعی منحصربفرد همدان؛ شیرینی ها،‌خوراکی ها و دسرهای سنتی و اصیل این استان نیز محبوب مسافران می باشد. به طوری که اغلب گردشگران بدون خرید سوغاتی خوراکی؛ همدان را ترک نمی کنند.

اگر به شیرینی های قدیمی و سنتی همدان علاقمند هستید با ادامه مقاله با ما همراه باشید. در این بخش تصمیم داریم شش مورد از معروف ترین شیرینی های همدان را به ترتیب قدمت آنها به شما معرفی کنیم.

معروف­ترین شیرینی‌های اصیل همدان

شیرمال، یادگار پادشاهان مغول

درباره شیرینی های سنتی ایرانی
محبوب ترین شیرینی های استان اصفهان

شیرینی های همدان : شیرمال، یادگار پادشاهان مغول

شیرمال، نان ثبت شده به نام کشور آمریکا

در کشورهای خارجی نانی شبیه به نان شیرمال وجود دارد که به آن popover می‌گویند. به این دلیل که هنگام پخت، خمیر آن پف می کند. قدیمی‌ترین کتاب آشپزی که طرز تهیه این نان را آموزش می‌دهد، در سال ۱۸۷۶ در کشور آمریکا نوشته شده است. به همین دلیل این شیرینی را به اسم همین کشور به ثبت رسانده اند.

صادرات شیرمال ایرانی به هندوستان

اما به طور کلی شیرمال در ایران از زمان پادشاهان مغولی شناخته شد و به کشورهای جهان از جمله هندوستان شمالی صادر گردید. این شیرینی به خاطر عطر وبوی زعفران و تردی و پف خاصی که داشت در میان مردم جهان با استقبال روبرو شد. اکنون در میان توریست‌ها به اسم shirmal یا sheermal شناخته می‌شود.

روغن حیوانی، طعم دهنده فوق العاده به شیرمال

ماده اصلی نان شیرمال از آرد و تخم مرغ و ماست و شیر تهیه شده و از گردو، کشمش و کنجد و روغن حیوانی نیز برای تزئین و طعم بهتر آن بهره می‌برند. یکی از روش‌های پخت این شیرینی استفاده از روغن حیوانی ناب روی این نان است که مزه فوق‌العاده‌ای به آن می‌دهد و اهمیت غذایی بالایی دارد. به طوری­که اکثر افراد ترجیح می‌دهند نان شیرمال با روغن حیوانی را تجربه کنند.

علت نامگذاری شیرمال

اسم شیرمال از آن جهت انتخاب شده که در تهیه خمیر آن به جای آب از شیر استفاده می شد و خمیر را با شیر مالش می‌دادند. بدین جهت نام شیرمال برای آن برگزیده شده است.

شیرینی های همدان : صادرات شیرمال ایرانی به هندوستان

کماج، یکی از مشهورترین سوغاتی های همدان

کماج، نان ثبت شده به نام اسکاتلند

کماج که در زبان انگلیسی به نام oatcake شناخته می‌شود، در سال ۱۹۴۳ به نام کشور اسکاتلند به ثبت جهانی رسید. جین بل در کتابی که حدود سال۱۳۶۰ میلادی به نگارش درآمده است، راهبه‌هایی را توصیف می‌کند که در حال خوردن شیرینی هستند که توصیفاتش بسیار شبیه به همین کماج است.

شیرینی های همدان : کماج، یکی از مشهورترین سوغاتی های همدان

کماج، با قدمتی ۲۵۰ ساله در ایران

کماج بعنوان مادر نان‌های اسکاتلندی شناخته می‌شود. بعدها این نوع نان وارد خاورمیانه شد و در کشور های عربی بسیار مورد توجه قرار گرفت. حدود ۲۵۰ سال پیش کماج از طریق کشور عراق وارد ایران عزیزمان شد و در میان مردم هنرمند همدان شناخته شد.

جودوسر، ماده اصلی کماج اسکاتلندی

کماجی که اسکاتلندی‌ها می‌پختند ماده اصلی اش جو دوسر بود. کماج اسکاتلندی روی تابه های گرد فلزی پخته می‌شد. این نان جو دوسر ، برای سیر نگه داشتن افراد به مدت طولانی بسیار کارآمد بود. بعدها در کنار خوردن این نان از سوپ یا آبگوشت استفاده می‌کردند؛ چون کماج قدری سفت بود. این شیرینی بعدها به عنوان نان شناخته شد و همراه صبحانه خورده می‌شد.

کماج، یادگارکاروان های عراقی

در ابتدا، کاروان هایی که از عراق به همدان وارد می‌شدند، برای سیر نگه داشتن مسافران به مدت طولانی، کماج را همراه خود داشتند. هنرمندان همدانی با ایجاد تغییراتی در پخت این نان، آن را به صورت ترد و خوشمزه و با استفاده از آرد برنج، روغن، تخم مرغ و شیر در آوردند. هنوز بعد از گذشت سال‌ها این نان به همان صورت پخت می‌شود و از موادی مثل دارچین، زردچوبه، هل، گلاب یا بعضا خرما برای پر کردن لای نان استفاده می‌شود.

شیرینی های همدان : کماج، یکی از مشهورترین سوغاتی های همدان

ثبت ملی کماج جامی همدان در سال۱۳۹۱

 کماج یکی از خوشمزه‌ترین و هیجان انگیزترین شیرین‌های استان همدان است که به کماج جامی معروف است. کماج جامی همدان در سال ۱۳۹۱ در جریان یک جشنواره زمستانه غذا به ثبت ملی رسید.

علت نامگذاری کماج

اما چرا این شیرینی خوشمزه و پرآب و رنگ را کماج نامیده اند؟ کماج در اصل به تخته‌ای می‌گویند که برای برپایی سیاه­چادرهای عشایر استفاده می‌شود. این تختۀ گرد، وسط ستون چادر قرار می‌گرفت و به استقامت ستون کمک می‌کرد. به دلیل شباهت ظاهری این تخته به یک شیرنی فوق خوشمزه که بعنوان یکی از معروفترین سوغاتی‌های همدان شناخته می‌شود، به آن نام کماج داده‌اند.

حلوای انگشت پیچ با قدمتی بیش از یک قرن

شیرینی های همدان : علت نامگذاری شیرینی انگشت پیچ

انگشت پیچ، شیرینی خاص ماه رمضان

شیرینی انگشت پیچ از قدیم‌الایام در ماه مبارک رمضان در وعدۀ افطار و سحر مورد استفاده روزه­داران بوده است.

علت نامگذاری شیرینی انگشت پیچ

دلیل نام گذاری این دسر به اسم انگشت پیچ به خاطر شیوۀ خوردن آن بوده است. به طوری‌که همدانی­ها هنگام خوردن انگشت پیچ، انگشت سبابه را داخل آن می‌کردند و انگشتشان را می‌چرخاندند تا انگشت پیچ دور انگششان بپیچد. در قدیم به تمامی غذاهایی که غلظتی به اندازه عسل داشته و برای خوردنشان باید انگشت را می‌پیچاندند، انگشت پیچ‌ می‌گفتند. این غذای خاص نیز حلوای انگشت پیچ نام گرفت.

خاصیت دارویی انگشت پیچ

دراین میان، با استفاده از انگشت پیچ و ترکیب مرّ و عسل دارویی بدست می آید که خاصیت آن درمان سرفه‌های مزمن است.

Halva، معادل لاتین انگشت پیچ

از آنجایی که این دسر درخارج به چنین شکلی وجود ندارد، نام انگلیسی معادلی برای آن وجود ندارد. می‌توانید این شیرینی اصیل را با نام halva  به توریست‌های شهر غارها و موزه‌ها-همدان- معرفی نمایید.

قدمت شیرینی انگشت پیچ

راجع به قدمت انگشت پیچ اطلاعات مستندی وجود ندارد اما طبق تحقیقات محلی، قدمت این شیرینی را تا سه نسل یعنی حدودا ۱۰۰ الی ۱۳۰ سال تخمین زده اند.

خواص دارویی فوق العاده زاج سفید موجود در انگشت پیچ

برای پخت این شیرینی از قند، سفیده تخم مرغ، عرق بیدمشک، آبیلمو، هل و گلاب استفاده می‌شود. بعضا در آن زاج سفید هم می‌ریزند که خواص دارویی فوق‌العاده ای از جمله ضدعفونی کردن بدن و بهبود مشکلات پوستی دارد. در برخی موارد در تهیه این شیرینی به جای قند از شیره انگور استفاده می‌شود که به آن خاصیت غذایی دوچندانی می‌بخشد.

حلوازرده، دسر معروف همدانی ها

شیرینی های همدان : حلوازرده، دسر معروف همدانی ها

حلوا زرده، دسر و افطاری محبوب همدانی ها

یکی دیگر از سوغاتی‌های خوشمزه همدان حلوازرده است. این شیرینی به عنوان دسر و افطاری در میان مردم همدان محبوبیت دارد. در پخت حلوازرده از تخم مرغ شکر گلاب و نشاسته استفاده می‌شود. این دسر به خاطر داشتن تخم مرغ و زعفران ارزش غذایی بالایی داشته و در سفرۀ ایرانی ها از جایگاه خوبی برخوردار است. همچنین به خاطر وجود نشاسته که باعث هضم آسان آن می‌گردد، برای استفاده در وعدۀ افطاری گزینه‌ای بسیار مناسب است. ظاهر این دسر شبیه به فرنی است اما کمی از آن سفت‌تر است.

شباهت زیاد حلوا زرده و انگشت پیچ

این دسر شباهت زیادی به حلوای انگشت پیچ دارد و در قنادی‌ها این دو شیرینی با یک فرمول پخته می‌شوند. قدمت پخت شیرینی حلوا زرده نیز مانند انگشت پیچ به ۱۰۰ الی ۱۳۰ سال پیش می‌رسد.

علت نامگذاری حلوا زرده

حلوا زرده را به خاطر زرد رنگ بودن آن به این نام نهاد اند و در کشور های دیگر با نام Yolk halva شناخته می‌شود. این شیرینی بسیار به موشکافی مردم مازندران شبیه است. اما در اصل متعلق به شهر همدان بوده و در سازمان میراث فرهنگی کشور به نام همدان به ثبت ملی رسیده است.

نان چای، ثبت ملی به نام همدان  

شیرینی های همدان : نان چای، ثبت ملی به نام همدان

نان چای،‌ شیرینی اصیل شهر هگمتانه

نان چای در اصل متعلق به شهر همدان است و در سازمان میراث فرهنگی کشور نیز به اسم همدان به ثبت ملی رسیده است. اگرچه این شیرینی در استان‌های قزوین و زنجان نیز پخت می‌شود؛ ولی در اصل متعلق به شهر هگمتانۀ ایران است.

نان چای، مناسب برای دیابتی ها

نان چای با موادی از جمله آرد شیرینی، ماست، کره و تخم مرغ پخت می‌شود. و روی آن را با کنجد و تخم مرغ تزئین می‌کنند که رنگ طلایی و زیبایی دارد. این شیرینی قند بسیار کمی دارد و برای کسانی که مبتلا به دیابت هستند، می‌تواند جایگزین بسیار خوبی به جای قند باشد.

باسلوق، یکی از سوغاتی های معروف همدان

شیرینی های همدان : باسلوق، یکی از سوغاتی های معروف همدان

حاجی بکر، مبتکر شیرینی باسلوق

شیرینی باسلوق در ترکیه به نام lokum  که برگرفته از اسم عربی راحت‌الحلقوم است، شهرت دارد. ترک‌ها اعتقاد دارند در سال ۱۷۷۷فردی به نام حاجی بکر (که اکنون کمپانی‌های شیرینی پزی معروفی در ترکیه به نام او ثبت است) مخترع این شیرینی بوده است.

باسلوق، سوغات خاص شهر ملایر

شیرینی باسلوق از طریق ترکیه وارد ایران شده است. این شیرنی در شهرهای ترک زبان مثل مراغه نیز از شهرت بالایی برخوردار است. ترک زبانان ایرانی آن را باسلوق نامیدند که در اصل نامی ترکی است.  باسلوق را در همدان نیز به خوبی درست می‌کنند و یکی از سوغاتی‌های معروف استان همدان و به خصوص شهرستان ملایر به شمار می‌رود.

باسلوق ایرانی با مغز گردو

تهیه باسلوق فرآیندی سخت و طولانی دارد به طوری­که سه ماه به طول می‌انجامد. معمولا آن را از ماه آذر تهیه می‌کنند تا برای عید آماده شود. در پخت باسلوق از مغز بادام یا هسته زردآلوی شیرین، نشاسته، شیره انگور و ادویه استفاده می‌کنند. در شیوه تهیه ایرانی این شیرینی از گردو بعنوان مغز لای این شیرینی استفاده می‌شود که علاوه بر طعم بی نظیر خواص غذایی آن را نیز ارتقا می‌دهد.

باسلوق ترکی با پوست پرتقال

در شیوه ترکی آن از پوست پرتقال جوشانده نیز استفاده می‌شود که طعم و عطر خاص و دلپذیری به آن می­دهد.

 

تنظیم این مطلب براساس منابع زیر انجام شده است:

https://en.wikipedia.org/

https://persiangood.com/

http://neshateshahr.ir/

https://en.wikipedia.org/

https://hamedan.mcth.ir/

https://en.wikipedia.org/

https://www.shia-news.com/

https://ghandpahlu.com/

تنظیم مقاله: مهدیه ابراهیمی

برچسب ها:

انگشت پیچ, باسلوق, توریست, حلوا زرده, خوراکی, دسر, شیرمال, شیرینی, شیرینی های همدان, کماج, گردشگری, نان, نان چای, همدان

مطالب مرتبط :

فرهنگ پخت و تقسیم نان لواش

فرهنگ پخت و تقسیم نان لواش

شیرینی ها و دسرهای رمضانی ایرانی

شیرینی ها و دسرهای رمضانی ایرانی

نان‌های اصیل ایرانی برای افطار

نان‌های اصیل ایرانی برای افطار

۳ دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • شیرینی های استان آذربایجان غربی رو هم معرفی کنید. تنوع شیرینی های ما هم زیاده. مرسی

    پاسخ
  • سهیلا داوودی
    ۰۰/۰۶/۰۹ ۱۰:۳۵

    چه معرفی جذابی، کوتاه و کامل
    من از پیج عالی گرد اومدم واقعا مطالب تون هم جدیده هم جامع
    مرسی عالی گرد

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

شش مورد از معروف ترین شیرینی های همدان

استان همدان به خاطر داشتن جاذبه ­های گردشگری تاریخی منحصر بفرد، و خوراکی ها و شیرینی های اصیل و سنتی،‌ یکی از اصلی ترین مقاصد گردشگری به شمار می رود.شیرینی های همدان، خاطره ای ماندگار برای توریست ها به شمار می آید که توریست ها امتحان کردن شیرینی های همدانی را از دست نمی دهند.

شیرینی های همدان : همدان، مقصد گردشگری محبوب توریست ها

همدان، مقصد گردشگری محبوب توریست ها

همدان از جمله شهرهای باستانی ایران است که قدمت آن به سده هشتم قبل از میلاد و دوران مادها بازمی­گردد. داشتن جاذبه های گردشگری و آثار تاریخی مانند گنجنامه، آرامگاه بوعلی سینا، شهر هگمتانه، آرامگاه استر و مردخای، غار علیصدر و نظایر آنها سبب شده همدان یکی از مقاصد اصلی گردشگران خارجی به شمار رود.

شیرینی های همدان ، خاطره ای ماندگار برای توریست ها

در کنار جاذبه های تاریخی و طبیعی منحصربفرد همدان؛ شیرینی ها،‌خوراکی ها و دسرهای سنتی و اصیل این استان نیز محبوب مسافران می باشد. به طوری که اغلب گردشگران بدون خرید سوغاتی خوراکی؛ همدان را ترک نمی کنند.

اگر به شیرینی های قدیمی و سنتی همدان علاقمند هستید با ادامه مقاله با ما همراه باشید. در این بخش تصمیم داریم شش مورد از معروف ترین شیرینی های همدان را به ترتیب قدمت آنها به شما معرفی کنیم.

معروف­ترین شیرینی‌های اصیل همدان

شیرمال، یادگار پادشاهان مغول

درباره شیرینی های سنتی ایرانی
محبوب ترین شیرینی های استان اصفهان

شیرینی های همدان : شیرمال، یادگار پادشاهان مغول

شیرمال، نان ثبت شده به نام کشور آمریکا

در کشورهای خارجی نانی شبیه به نان شیرمال وجود دارد که به آن popover می‌گویند. به این دلیل که هنگام پخت، خمیر آن پف می کند. قدیمی‌ترین کتاب آشپزی که طرز تهیه این نان را آموزش می‌دهد، در سال ۱۸۷۶ در کشور آمریکا نوشته شده است. به همین دلیل این شیرینی را به اسم همین کشور به ثبت رسانده اند.

صادرات شیرمال ایرانی به هندوستان

اما به طور کلی شیرمال در ایران از زمان پادشاهان مغولی شناخته شد و به کشورهای جهان از جمله هندوستان شمالی صادر گردید. این شیرینی به خاطر عطر وبوی زعفران و تردی و پف خاصی که داشت در میان مردم جهان با استقبال روبرو شد. اکنون در میان توریست‌ها به اسم shirmal یا sheermal شناخته می‌شود.

روغن حیوانی، طعم دهنده فوق العاده به شیرمال

ماده اصلی نان شیرمال از آرد و تخم مرغ و ماست و شیر تهیه شده و از گردو، کشمش و کنجد و روغن حیوانی نیز برای تزئین و طعم بهتر آن بهره می‌برند. یکی از روش‌های پخت این شیرینی استفاده از روغن حیوانی ناب روی این نان است که مزه فوق‌العاده‌ای به آن می‌دهد و اهمیت غذایی بالایی دارد. به طوری­که اکثر افراد ترجیح می‌دهند نان شیرمال با روغن حیوانی را تجربه کنند.

علت نامگذاری شیرمال

اسم شیرمال از آن جهت انتخاب شده که در تهیه خمیر آن به جای آب از شیر استفاده می شد و خمیر را با شیر مالش می‌دادند. بدین جهت نام شیرمال برای آن برگزیده شده است.

شیرینی های همدان : صادرات شیرمال ایرانی به هندوستان

کماج، یکی از مشهورترین سوغاتی های همدان

کماج، نان ثبت شده به نام اسکاتلند

کماج که در زبان انگلیسی به نام oatcake شناخته می‌شود، در سال ۱۹۴۳ به نام کشور اسکاتلند به ثبت جهانی رسید. جین بل در کتابی که حدود سال۱۳۶۰ میلادی به نگارش درآمده است، راهبه‌هایی را توصیف می‌کند که در حال خوردن شیرینی هستند که توصیفاتش بسیار شبیه به همین کماج است.

شیرینی های همدان : کماج، یکی از مشهورترین سوغاتی های همدان

کماج، با قدمتی ۲۵۰ ساله در ایران

کماج بعنوان مادر نان‌های اسکاتلندی شناخته می‌شود. بعدها این نوع نان وارد خاورمیانه شد و در کشور های عربی بسیار مورد توجه قرار گرفت. حدود ۲۵۰ سال پیش کماج از طریق کشور عراق وارد ایران عزیزمان شد و در میان مردم هنرمند همدان شناخته شد.

جودوسر، ماده اصلی کماج اسکاتلندی

کماجی که اسکاتلندی‌ها می‌پختند ماده اصلی اش جو دوسر بود. کماج اسکاتلندی روی تابه های گرد فلزی پخته می‌شد. این نان جو دوسر ، برای سیر نگه داشتن افراد به مدت طولانی بسیار کارآمد بود. بعدها در کنار خوردن این نان از سوپ یا آبگوشت استفاده می‌کردند؛ چون کماج قدری سفت بود. این شیرینی بعدها به عنوان نان شناخته شد و همراه صبحانه خورده می‌شد.

کماج، یادگارکاروان های عراقی

در ابتدا، کاروان هایی که از عراق به همدان وارد می‌شدند، برای سیر نگه داشتن مسافران به مدت طولانی، کماج را همراه خود داشتند. هنرمندان همدانی با ایجاد تغییراتی در پخت این نان، آن را به صورت ترد و خوشمزه و با استفاده از آرد برنج، روغن، تخم مرغ و شیر در آوردند. هنوز بعد از گذشت سال‌ها این نان به همان صورت پخت می‌شود و از موادی مثل دارچین، زردچوبه، هل، گلاب یا بعضا خرما برای پر کردن لای نان استفاده می‌شود.

شیرینی های همدان : کماج، یکی از مشهورترین سوغاتی های همدان

ثبت ملی کماج جامی همدان در سال۱۳۹۱

 کماج یکی از خوشمزه‌ترین و هیجان انگیزترین شیرین‌های استان همدان است که به کماج جامی معروف است. کماج جامی همدان در سال ۱۳۹۱ در جریان یک جشنواره زمستانه غذا به ثبت ملی رسید.

علت نامگذاری کماج

اما چرا این شیرینی خوشمزه و پرآب و رنگ را کماج نامیده اند؟ کماج در اصل به تخته‌ای می‌گویند که برای برپایی سیاه­چادرهای عشایر استفاده می‌شود. این تختۀ گرد، وسط ستون چادر قرار می‌گرفت و به استقامت ستون کمک می‌کرد. به دلیل شباهت ظاهری این تخته به یک شیرنی فوق خوشمزه که بعنوان یکی از معروفترین سوغاتی‌های همدان شناخته می‌شود، به آن نام کماج داده‌اند.

حلوای انگشت پیچ با قدمتی بیش از یک قرن

شیرینی های همدان : علت نامگذاری شیرینی انگشت پیچ

انگشت پیچ، شیرینی خاص ماه رمضان

شیرینی انگشت پیچ از قدیم‌الایام در ماه مبارک رمضان در وعدۀ افطار و سحر مورد استفاده روزه­داران بوده است.

علت نامگذاری شیرینی انگشت پیچ

دلیل نام گذاری این دسر به اسم انگشت پیچ به خاطر شیوۀ خوردن آن بوده است. به طوری‌که همدانی­ها هنگام خوردن انگشت پیچ، انگشت سبابه را داخل آن می‌کردند و انگشتشان را می‌چرخاندند تا انگشت پیچ دور انگششان بپیچد. در قدیم به تمامی غذاهایی که غلظتی به اندازه عسل داشته و برای خوردنشان باید انگشت را می‌پیچاندند، انگشت پیچ‌ می‌گفتند. این غذای خاص نیز حلوای انگشت پیچ نام گرفت.

خاصیت دارویی انگشت پیچ

دراین میان، با استفاده از انگشت پیچ و ترکیب مرّ و عسل دارویی بدست می آید که خاصیت آن درمان سرفه‌های مزمن است.

Halva، معادل لاتین انگشت پیچ

از آنجایی که این دسر درخارج به چنین شکلی وجود ندارد، نام انگلیسی معادلی برای آن وجود ندارد. می‌توانید این شیرینی اصیل را با نام halva  به توریست‌های شهر غارها و موزه‌ها-همدان- معرفی نمایید.

قدمت شیرینی انگشت پیچ

راجع به قدمت انگشت پیچ اطلاعات مستندی وجود ندارد اما طبق تحقیقات محلی، قدمت این شیرینی را تا سه نسل یعنی حدودا ۱۰۰ الی ۱۳۰ سال تخمین زده اند.

خواص دارویی فوق العاده زاج سفید موجود در انگشت پیچ

برای پخت این شیرینی از قند، سفیده تخم مرغ، عرق بیدمشک، آبیلمو، هل و گلاب استفاده می‌شود. بعضا در آن زاج سفید هم می‌ریزند که خواص دارویی فوق‌العاده ای از جمله ضدعفونی کردن بدن و بهبود مشکلات پوستی دارد. در برخی موارد در تهیه این شیرینی به جای قند از شیره انگور استفاده می‌شود که به آن خاصیت غذایی دوچندانی می‌بخشد.

حلوازرده، دسر معروف همدانی ها

شیرینی های همدان : حلوازرده، دسر معروف همدانی ها

حلوا زرده، دسر و افطاری محبوب همدانی ها

یکی دیگر از سوغاتی‌های خوشمزه همدان حلوازرده است. این شیرینی به عنوان دسر و افطاری در میان مردم همدان محبوبیت دارد. در پخت حلوازرده از تخم مرغ شکر گلاب و نشاسته استفاده می‌شود. این دسر به خاطر داشتن تخم مرغ و زعفران ارزش غذایی بالایی داشته و در سفرۀ ایرانی ها از جایگاه خوبی برخوردار است. همچنین به خاطر وجود نشاسته که باعث هضم آسان آن می‌گردد، برای استفاده در وعدۀ افطاری گزینه‌ای بسیار مناسب است. ظاهر این دسر شبیه به فرنی است اما کمی از آن سفت‌تر است.

شباهت زیاد حلوا زرده و انگشت پیچ

این دسر شباهت زیادی به حلوای انگشت پیچ دارد و در قنادی‌ها این دو شیرینی با یک فرمول پخته می‌شوند. قدمت پخت شیرینی حلوا زرده نیز مانند انگشت پیچ به ۱۰۰ الی ۱۳۰ سال پیش می‌رسد.

علت نامگذاری حلوا زرده

حلوا زرده را به خاطر زرد رنگ بودن آن به این نام نهاد اند و در کشور های دیگر با نام Yolk halva شناخته می‌شود. این شیرینی بسیار به موشکافی مردم مازندران شبیه است. اما در اصل متعلق به شهر همدان بوده و در سازمان میراث فرهنگی کشور به نام همدان به ثبت ملی رسیده است.

نان چای، ثبت ملی به نام همدان  

شیرینی های همدان : نان چای، ثبت ملی به نام همدان

نان چای،‌ شیرینی اصیل شهر هگمتانه

نان چای در اصل متعلق به شهر همدان است و در سازمان میراث فرهنگی کشور نیز به اسم همدان به ثبت ملی رسیده است. اگرچه این شیرینی در استان‌های قزوین و زنجان نیز پخت می‌شود؛ ولی در اصل متعلق به شهر هگمتانۀ ایران است.

نان چای، مناسب برای دیابتی ها

نان چای با موادی از جمله آرد شیرینی، ماست، کره و تخم مرغ پخت می‌شود. و روی آن را با کنجد و تخم مرغ تزئین می‌کنند که رنگ طلایی و زیبایی دارد. این شیرینی قند بسیار کمی دارد و برای کسانی که مبتلا به دیابت هستند، می‌تواند جایگزین بسیار خوبی به جای قند باشد.

باسلوق، یکی از سوغاتی های معروف همدان

شیرینی های همدان : باسلوق، یکی از سوغاتی های معروف همدان

حاجی بکر، مبتکر شیرینی باسلوق

شیرینی باسلوق در ترکیه به نام lokum  که برگرفته از اسم عربی راحت‌الحلقوم است، شهرت دارد. ترک‌ها اعتقاد دارند در سال ۱۷۷۷فردی به نام حاجی بکر (که اکنون کمپانی‌های شیرینی پزی معروفی در ترکیه به نام او ثبت است) مخترع این شیرینی بوده است.

باسلوق، سوغات خاص شهر ملایر

شیرینی باسلوق از طریق ترکیه وارد ایران شده است. این شیرنی در شهرهای ترک زبان مثل مراغه نیز از شهرت بالایی برخوردار است. ترک زبانان ایرانی آن را باسلوق نامیدند که در اصل نامی ترکی است.  باسلوق را در همدان نیز به خوبی درست می‌کنند و یکی از سوغاتی‌های معروف استان همدان و به خصوص شهرستان ملایر به شمار می‌رود.

باسلوق ایرانی با مغز گردو

تهیه باسلوق فرآیندی سخت و طولانی دارد به طوری­که سه ماه به طول می‌انجامد. معمولا آن را از ماه آذر تهیه می‌کنند تا برای عید آماده شود. در پخت باسلوق از مغز بادام یا هسته زردآلوی شیرین، نشاسته، شیره انگور و ادویه استفاده می‌کنند. در شیوه تهیه ایرانی این شیرینی از گردو بعنوان مغز لای این شیرینی استفاده می‌شود که علاوه بر طعم بی نظیر خواص غذایی آن را نیز ارتقا می‌دهد.

باسلوق ترکی با پوست پرتقال

در شیوه ترکی آن از پوست پرتقال جوشانده نیز استفاده می‌شود که طعم و عطر خاص و دلپذیری به آن می­دهد.

 

تنظیم این مطلب براساس منابع زیر انجام شده است:

https://en.wikipedia.org/

https://persiangood.com/

http://neshateshahr.ir/

https://en.wikipedia.org/

https://hamedan.mcth.ir/

https://en.wikipedia.org/

https://www.shia-news.com/

https://ghandpahlu.com/

تنظیم مقاله: مهدیه ابراهیمی

برچسب ها:

انگشت پیچ, باسلوق, توریست, حلوا زرده, خوراکی, دسر, شیرمال, شیرینی, شیرینی های همدان, کماج, گردشگری, نان, نان چای, همدان

مطالب مرتبط :

فرهنگ پخت و تقسیم نان لواش

فرهنگ پخت و تقسیم نان لواش

شیرینی ها و دسرهای رمضانی ایرانی

شیرینی ها و دسرهای رمضانی ایرانی

نان‌های اصیل ایرانی برای افطار

نان‌های اصیل ایرانی برای افطار

۳ دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • شیرینی های استان آذربایجان غربی رو هم معرفی کنید. تنوع شیرینی های ما هم زیاده. مرسی

    پاسخ
  • سهیلا داوودی
    ۰۰/۰۶/۰۹ ۱۰:۳۵

    چه معرفی جذابی، کوتاه و کامل
    من از پیج عالی گرد اومدم واقعا مطالب تون هم جدیده هم جامع
    مرسی عالی گرد

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

خبر رسان