شب چله در شیراز

شب یلدا چنان که اغلب فرهنگ‌ها آورده‌اند ماخوذ از سریانی به معنی میلاد عربی است. چون شب یلدا را با میلاد مسیح تطبیق می‌کرده‌اند از این رو بدین نام خوانده شده است. ایرانی ها این شب را تولد میترا (مهر) می‌دانستند و آن را با تلفظ سریانی‌اش پذیرفتند. اکثر خانواده ها در شیراز همانند شهرهای دیگر ایران، این شب را به شب زنده داری می پردازند. آنها از دوستان و آشنایان خود دعوت می کنند و برای پذیرایی میهمانان سفره ای رنگین می‌گسترانند.

سفره شب یلدا در شیراز

تقسیم بندی شب چله در شیراز

شب یلدا در نزد شیرازی ها به شب چله معروف است. شیرازی ها از یک دی ماه تا دهم ماه بهمن را چله بزرگ می نامند. از دهم ماه بهمن تا اول ماه اسفند را چله‌ی کوچک و از اول اسفند تا آخر اسفند را چله‌ی پیرزن نام نهادند. همین طور چهار روز آخر چله‌ی بزرگ و چهار روز اول چله‌ی کوچک را (چهار چهار) می‌گویند که بالاترین درجه ی سرما در این هشت روز تجربه می شود.

چگونه سپری شدن شب چله در شیراز

در این شب که عنوان بلندترین شب را به خود اختصاص داده شیرازی ها برنامه‌ی خاصی را ترتیب می‌دهند. در این شب، تا دیرگاهان می‌نشینند و به شوخی، گفت وگو، خاطره گویی و مشاعره و شب زنده داری می پردازند. گرفتن فال حافظ و فال کلوک نیز در میان خانواده ها، بخصوص در این شب رواج فراوان دارد.

گرفتن فال حافظ

گرفتن فال حافظ در شب یلدا از دیرباز مرسوم بوده است. برای تفآل زدن به حافظ مخاطب مورد نظر نیت می‌کند. بزرگ مجلس که قرار است فال بگیرد از او می‌خواهد این جمله را با خود تکرار کند: ای حافظ شیرازی، تو کاشف هر رازی، من طالب یک فالم، بر من نظر اندازی…سپس دیوان را باز کرده و غزل بالای سمت راست را خوانده چراکه جواب تفآل می باشد. اگر با وسط غزل مواجه شدند فال باید از ابتدای غزل یعنی صفحه پشت خوانده شود. پس از اینکه غزل خوانده شد آن را تفسیر می‌کنند. چنانچه محتوای فال مثبت باشد؛ یعنی خوب است.البته نا گفته نماند تمامی غزلیات حافظ محتوایی روحیه بخش و عاشقانه دارند.

کتاب اشعار حافظ

از سنت یلدایی سایر شهرهای ایران بیشتر آشنا شوید :
شب چله در سیستان و بلوچستان

گرفتن فال کلوک

در شب چله بعضی از خانواده ها فال کلوک می‌گیرند. کلوک کوزه های دهان گشادی است که روغن شیره، رب انار و یا ترشی در آن می ریزند و روی کوزه را با لعابی سبز می پوشانند. فال کلوک مخصوص بانوان است. مرسوم است که کلوکی به مجلس می آورند و هر کدام از خانم ها علامت یا نشانه ای در کلوک می اندازد. بعد دختر بچه ای جلو آمده و دست در کلوک می‌کند. یکی از نشانه های داخل کلوک را در آورده و به دیگران نشان می‌دهد. سپس زنی ترانه محلی می‌خواند و هر شخصی از ترانه‌ی مخصوص به خود به نتیجه ای می‌رسد. البته به جای ترانه از اشعار ناب حافظ هم می خوانند.

گرفتن فال کلوک
خوشا امشوکه مهمون شمایم کبوتر وار در بوم شمایم
ترشرویی مکن بر روی مهمون خدا دوند که فردا شوکجایم

از شهر شیراز بیشتر آشنا شوید :
شکم گردی در شیراز

خوراکی‌های شب چله شیرازی ها

شیرازی ها هم مانند سایر هموطنانمان این شب را گرامی می‌دارند و برای پذیرایی از مهمانان یلدایی سفره ای زیبا و رنگین پهن می‌کنند. سفره ای که اجزای آن آجیل شیرین، خرما، انجیر، هندوانه و انار می‌باشد. برای شام هم غذاهایی همچون کلم پلو شیرازی، انار پلو شیرازی و هویج پلو طبخ می‌شود. همچنین در حاشیه سفره در ظرفی زیبا مقداری اسپند می گذارند، روی آن را آتش می‌ریزند تا بویش در اتاق بپیچد.
شیرازی ها اعتقاد دارند که همه‌ی مردم یا دارای طبع گرم هستند یا طبع سرد. اگر گرم مزاج باشند در شب یلدا از خنکی ها مانند هندوانه می‌خورند تا مزاجشان برگشته و طبعشان سرد شود. آنهایی که طبعشان سرد است در شب یلدا باید گرمی بخورند(مانند خرما، رنگینک، انجیر و ارده شیره) تا مزاج آنها نیز برگردد.

خوراکی‌های شب چله شیرازی ها

آجیل شیرین

رایج ترین خوراکی شب یلدا آجیل شیرین است که ترکیبی از قصب(نوعی خرمای زاهدی)، نخود چی، کشمش، توت خشک، مویز، انجیر، مغز بادام، مغز گردو، شکر پنیر، خارک (خرمای نارس)، برنجک و برگه هلو می باشد.

آجیل شیرین

کلم‌ پلوی شیرازی

برای شام شب چله شیرازی ها، کلم‌ پلوی شیرازی می‌خورند. ابتدا گوشت چرخ کرده را با ادویه، آرد نخود‌چی و پیاز رنده شده ورز داده و سرخ می‌کنند. کلم خرد شده را با روغن، پیاز و رب گوجه فرنگی تفت می‌دهند. به آن آب گوشت یا آب خالی اضافه می‌کنند و می‌گذارند خوب بپزد. کوفته قلقلی‌ها را داخلش می‌ریزند و ادویه، دارچین و پودر گل سرخ به آن می‌افزایند. آبش که کشیده شد این مایه را با برنج آبکش‌شده مخلوط و می‌گذارند دم بکشد.

کلم‌ پلوی شیرازی

انار پلوی شیرازی

انار پلوی شیرازی از غذاهای اصیل و لذیذ ایرانی است که اغلب در شب یلدا سرو می‌شود. ابتدا برنج از قبل خیس شده را روی حرارت قرار می‌دهند و سپس آبکش می‌نمایید. یک پیاز را نگینی خرد کرده و سرخ می‎کنند. کشمش را همراه خلال پسته، گشنیز، ادویه پلویی و زعفران به پیاز اضافه کرده، سپس حرارت را خاموش کرده و انار را به این مواد می افزایند. سپس برنج را به همراه این مواد لایه لایه در قابلمه ریخته و دم می‌گذارند.

انار پلوی شیرازی

هویج پلوی شیرازی

هویج پلو از جمله پلوهای مخلوط قدیمی و مخصوص شب یلدا است که معمولا آن را با هویج فرنگی ای که رنگ نارنجی تیره تری دارد، می پزند تا پلو ظاهر خوش رنگ و لعاب تری داشته باشد.

هویج پلوی شیرازی

سخن پایانی

یکی از مهم ترین شب‌های ایران باستان شب یلداست که از دیرباز تا به امروز مورد توجه و اهمیت ایرانیان واقع شده است. جشن‌ها و شب نشینی‌هایی مربوط به این شب که در اقصی نقاط کشور برگزار می شود؛ سنتی دیرینه محسوب می‌شود که با گذشت زمان نه تنها از ارزش آن کاسته نشده بلکه جایگاه ویژه ای پیدا کرده است.

در تنظیم این مقاله از منابع زیر استفاده شده است:

https://irannihon.com/
https://vista.ir/
http://www.tabnakfars.ir/

تهیه و تنظیم: آیسان پژوهان فر

برچسب ها:

خوراکی های شب یلدا, شب چله, شب یلدای شیراز, شیراز, غذاهای شب یلدا

مطالب مرتبط :

معروف ترین جاذبه های گردشگری شیراز

معروف ترین جاذبه های گردشگری شیراز

َشب یلدای قزوین

َشب یلدای قزوین

شاه نُومَه خوانی

شب چله در سیستان و بلوچستان

شب چله در سیستان و بلوچستان

۱ دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • شیرازی ها پلوهایی که نوشتید رو در همه جشن ها و اعیادشون استفاده میکنند

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

با آداب یلدایی سایر شهرهای ایران بیشتر آشنا شوید :
شب چله در شیراز

اخبار