شب چله در سیستان و بلوچستان

شب آغاز زمستان که از آن به نام شب یلدا نام میبریم در فرهنگ بلوچ با نام «شب چله» شناخته می‌شود و از شمال تا جنوب سیستان و بلوچستان به گونه خاصی برگزار می‌گردد. مردم سیستان و بلوچستان در بلندترین شب سال در خانه بزرگ قوم خویش گردهم می آیند و به قصه هایی كه پدربزرگ‌ها و مادر بزرگ‌ها برایشان نقل می كنند، گوش می دهند.

شب چله در سیستان و بلوچستان

شب یلدا در باور مردم سیستان و بلوچستان

در باور مردم بلوچستان مبارزه پاییز و زمستان از طریق وزیدن باد گوریچ مشخص می‌شود به طوری که در شب چله این باد شدید می‌وزد و با وزش شدید خود پیروزی زمستان را بر پاییز نوید می‌دهد. با توجه به اهمیت این شب اگر جشنی همزمان با این شب باشد به صورت مفصل برگزار می‌شود.
در شمال سیستان شب چله به جای واژه یلدا با همان مفاهیم فراگیر در میان مردم به كار می ‎رود. سیستانی ها اعتقاد دارند که دو چله وجود دارد؛ چله کوچک که اصطلاح قدیمی آن «چله خرد» و چله بزرگ که به «چله کلو» معروف است. چله کوچک و بزرگ از اول دی ماه آغاز و تا ۱۰بهمن ماه ادامه دارد.
شب چله به گاه شماری مردم سیستان ارتباط دارد زیرا مردم این منطقه با یك تقویم و گاه شماری خیلی قوی ویژه خود شب چله را مشخص می‌كردند. ابوریحان بیرونی این گاه شماری قدیمی سیستان را در کتاب ماللهند خود به نقل از ابوسعید آورده است. وی بیان کرده که:در تاریخ کهن سیستان ماه‌های قدیمی ویژه خود مردم منطقه وجود داشت که شروع آن از چله بود که به آن کریست می‌گفتند. در سیستان نام ‎های محلی دیگری برای ماه‎های قمری وجود داشته كه هنوز هم در میان سپید مویان منطقه كاربرد دارد. این تقویم به روشنی نشان می ‎دهد كه در این دیار سنت‎های كهن گاه شماری و تقویم وجود داشته است. پاسداشت شب چله و آگاهی از زمان دقیق آن و درك انقلاب زمستانه ریشه در دانش مردمان این سرزمین دارد كه با اصول اقتصاد دامپروری و كشاورزی پیوند داشته است.

آداب و رسوم شب چله در سیستان و بلوچستان

اعضای فامیل با رفتن به خانه سپید مویان و سالخوردگان این شب را در حلقه خانواده و بزرگان به صبح می‌رساندند. دور كرسی چوبی یا بخاری هیزمی جمع می‌شدند و به قصه های بزرگترها و شاهنامه خوانی ها گوش فرا می‌دادند. اگر این شب با مراسم مذهبی همزمان بود معمولا به دعا و نیایش پرداخته و برنامه هایی در شان بزرگان دین برگزار می‌كردند.
در زمان‌های قدیم و قبل از اینکه تکنولوژی امروزی در جامعه پدیدار شود مردم روستاها در شب‌های زمستان دور آتش نشسته و به داستان‌های بلند بزرگترها گوش می‌دادند که در زبان محلی به آن «چاک چاکَر» می‌گفتند.

چوک بازی

چوک یک بازی با چوب درخت خرماست که آن را به ۸ تکه یک اندازه تقسیم می‌کنند. شرکت کنندگان آن بیشتر از دو نفر است و جزو بازی های سرگرم کننده و پرطرفدار بلوچستان در شب چله می باشد.

فال حافظ

در شب یلدا در منطقه سیستان رسم بر این است که صاحب‌خانه، دیوان حافظ را به بزرگتر فامیل که سواد دارد، می‌دهد. سپس هر یک از میهمانان نیت کرده و بزرگ مجلس، این جمله را می‌گوید و تفألی به گنجینه حافظ می‌زند: «ای حافظِ شیرازی/ تو محرم هر رازی/ بر ما نظر اندازی/ قسم به قرآن مجیدی که در سینه داری…»

فال حافظ

شاه نُومَه خوانی

این شب نشینی ها بهانه ایی برای دور هم  جمع  شدن و شعر خوانی بود. رستم و سهراب هم بر سر سفره آمده و نقش آفرینی می‌کردند. پدران خوش صدای منازل آنچه را فردوسی گفته بود تحت عنوان (شاه نُومَه خوانی)  برای اهل منزل بازگو کرده و می‌خواندند.

شاه نُومَه خوانی

با آداب یلدایی سایر شهرهای ایران بیشتر آشنا شوید :
شب چله در شیراز

تنقلات شب چله در سیستان و بلوچستان

در گذشته خوردنی های شب چله تولید خود مردم روستاها بود. روستائیان و کشاورزان در این شب دور آتش جمع می‌شدند. بیشتر محصولات مزارع خودشان مانند سیب زمینی، نخود، باقلا و لوبیا سبز که در بلوچستان به آن کرو می‌گویند را با برنج مصرف می‌کردند و چای آتشی می نوشیدند. قلیفی، کماچ، تَجگی، طیفی، خرما لندو بر سر سفره خودنمایی می‌کرد. مردم این دیار از هندوانه‌هایی که از لابه لای کاه‌های که تابستان را به زمستان پیوند می‌داد (هندوانه را در آخر فصل تابستان در میان انبار کاه قرار می‌دادند تا برای شب چله سالم بماند) استفاده می‌کردند. با گذشت زمان تغییراتی در نوع این خوراکی‌ها رخ داد. تنقلاتی که امروزه مردم در شب یلدا سرو می‌کنند شامل موارد زیر است:

دانکو

خوراکی معروفی که در این شب مصرف می‌شود دانکو است که با مخلوط برنج و کنجد درست می‌شود.

تنقلات شب چله در سیستان و بلوچستان

پُشک

خوراکی دیگر مخلوط پودر خرما و کنجد است که در زبان محلی به آن پُشک می‌گویند.

تنقلات شب چله در سیستان و بلوچستان : پُشک

چنگال

چنگال یکی از خوراکی های معروف اهل سنت در شب چله است که ماده اولیه آن خرما، نان و روغن محلی است که بسیار خوشمزه و مقوی می باشد.

تنقلات شب چله در سیستان و بلوچستان : چنگال

کورهِل

در زبان محلی به باقلا کورهل گفته می‌شود و این غذا از باقلا پخته همراه با گندم تهیه می‌‌شود.

تنقلات شب چله در سیستان و بلوچستان : کورهل

آش سَبزوک

در این شب نوعی آش نیز پخته می‌شود که به آن سَبزوک می‌گویند و درواقع آش جوانه گندم است که این جوانه گندم در تابستان خشک می‌شود و در زمستان و شب چله مصرف می شود.

تنقلات شب چله در سیستان و بلوچستان : سبزوک

دَلَگ

غذای دیگری نیز به عنوان غذاهای شب چله در بلوچستان وجود دارد به نام دَلَگ که گندم کامل با مخلفات گیاهی و ادویه جوشانده شده است و به عنوان آش گندم از آن استفاده می‌شود.

تنقلات شب چله در سیستان و بلوچستان : دلگ

درباره استان سیستان و بلوچستان بیشتر آشنا شوید :
سفری به شهر خرماهای رنگین

شیرینک و دوشو

پودر خوشمزه و مقوی شیرینک از جوشاندن گوشت با تخمه هندوانه به همراه گندم نیم کوب درست می‌شود. معجونی به دست می‌آید و در آفتاب خشک و سپس الک می‎شود. دوشو (دوشاب) نیز از ترکیب خرمای خوب مضافتی به همراه روغن زرد حیوانی که در یک مشک از قبل آماده شده، درست می‌شود. ترکیب شیرینک و دوشو طعمی لذت بخش دارد. در همین زمینه نیز مردم سیستان شعری دارند:

خاردن شیرنک و دوشو چه مزه میده امشو
شیرینک و دوشو

سَتّو

پودر خوشخور دیگری به نام سَتّو از ترکیب پودر جوی آبدار و بوداده شده ‌با شکر و نبات پودر شده برای این شب تهیه می‎شود.

سَتّو

دوشو
آجیل خاص سیستانی

این آجیل متشکل از گندم بریان به همراه تخمه بوداده و شور شده‌ی هندوانه سیستانی است.

دوشو آجیل خاص سیستانی
این آجیل متشکل از گندم بریان به همراه تخمه بوداده و شور شده‌ی هندوانه سیستانی است.

سخن پایانی

ایرانیان نزدیک به چند هزار سال است که شب یلدا را تا سپیده دم بیدار می‌مانند. یلدا در تمام ایران از اهمیت بالایی برخوردار است و جز مراسم های اصلی این سرزمین به شمار می‌رود. سفره‌های رنگارنگ با خوراکی های خوشمزه و غذاهای محلی زیبایی این شب را دوصد چندان می کند.

در تنظیم این مقاله از منابع زیر استفاده شده است:

https://www.irna.ir/
https://www.alef.ir/
https://www.borna.news/

تهیه و تنظیم: آیسان پژوهان فر

برچسب ها:

آداب و رسوم یلدا, خوراکی های سیستان, سیستان و بلوچستان, شب چله, شب یلدا

مطالب مرتبط :

بازی‌های محلی سیستان و بلوچستان

بازی‌های محلی سیستان و بلوچستان

َشب یلدای قزوین

َشب یلدای قزوین

شب یلدا در کرمان

شب یلدا در کرمان

۱ دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

اخبار